Dnia 21 stycznia 2022 r. opublikowano projekt rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie szczegółowego sposobu wyrobu fermentowanych napojów winiarskich, rodzajów tych napojów, ich dodatkowego znakowania oraz szczegółowych wymagań organoleptycznych, fizycznych i chemicznych, które powinny spełniać te napoje.
Projektowane rozporządzenie określa:
1. szczegółowy sposób wyrobu fermentowanych napojów winiarskich;
2. rodzaje fermentowanych napojów winiarskich;
3. szczegółowe wymagania organoleptyczne, fizyczne i chemiczne, które powinny spełniać fermentowane napoje winiarskie;
4. dodatkowe określenia charakteryzujące dany fermentowany napój winiarski, które są stosowane albo mogą być stosowane w nazwie.
Aktualnie projekt znajduje się na etapie konsultacji publicznych: https://legislacja.rcl.gov.pl/projekt/12355700/katalog/12848558#12848558
Źródło: https://www.prawozywnosciowe.info/planowane-zmiany-dot-napojow-winiarskich/
❰ Powrót do Aktualności