22 sierpnia na portalu Termedia.pl ukazał się artykuł prawniczek z KONDRAT i Partnerzy: Wiktorii Jaromskiej-Gumkowskiej i Katarzyny Hałaburdy „Novel food – nowe źródło witaminy K, a także owady i larwy”.
Według definicji Komisji Europejskiej „novel food” to jedzenie, które nie było regularnie spożywane przez mieszkańców Unii przed 15 maja 1997, czyli od czasu wprowadzenia regulacji go dotyczących. Takim mianem określamy produkty wyprodukowane z użyciem nowych technologii, ale również takie, które są tradycyjnie jedzone poza UE – m.in. owady i larwy. Czy w Polsce można hodować np. larwy chrząszcza?
(…)
Cała publikacja jest dostępna na stronie Termedia: https://www.termedia.pl/prawo/Novel-food-nowe-zrodlo-witaminy-K-a-takze-owady-i-larwy,30933.html
Żródło zdjęcia: https://pixabay.com
❰ Powrót do Aktualności