4 lipca Rzeczpospolita opublikowała artykuł autorstwa ekspertów KONDRAT i Partnerzy: Justyny Stefańczyk-Kaczmarzyk, radcy prawnego i Grzegorza Patka, doradcy podatkowego i radcy prawnego „Jaki VAT od żywności specjalnego przeznaczenia medycznego”.
Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego może być klasyfikowana w różnych grupowaniach PKWiU. W zależności np. od formy skupienia (płynna lub stała), tego rodzaju preparaty mogą być opodatkowane różnymi stawkami.
Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego (FSMP – Food for Special Medical Purposes) to żywność specjalnie przetworzona lub żywność o specjalnym składzie przeznaczona do dietetycznego odżywiania pacjentów, w tym niemowląt, stosowana pod nadzorem lekarza. Jest ona przeznaczona do wyłącznego lub częściowego żywienia pacjentów z ograniczoną, upośledzoną lub zaburzoną zdolnością przyjmowania, trawienia, wchłaniania, metabolizowania lub wydalania zwykłej żywności lub niektórych składników odżywczych zawartych w tej żywności lub jej metabolitach, lub pacjentów z innymi uzasadnionymi medycznie wymaganiami żywieniowymi, w przypadku których dietetyczne odżywianie nie może zostać osiągnięte jedynie przez zmianę normalnej diety.
Cała publikacja dostępna na stronach RP: https://www.rp.pl/VAT/307049995-Jaki-VAT-od-zywnosci-specjalnego-przeznaczenia-medycznego.html
Źródło zdjęcia: https://pixabay.com
❰ Powrót do Aktualności