logologologologo
  • Poznaj nas
  • Nasz Zespół
  • Specjalizacje
  • Aktualności
  • Wyróżnienia
  • Kontakt
  • English
GIS: Nowe wymagania UE dotyczące stosowania dwutlenku tytanu (E171) w żywności
15 lutego 2022
OPAKOWANIA ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH
17 lutego 2022

IJHARS: Kontrola jakości handlowej napojów

15 lutego 2022

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawdziła jakość handlową soków i nektarów, napojów bezalkoholowych oraz piwa. Kontrolą objęto łącznie 408 podmiotów (142 lokale gastronomiczne, 141 sklepów i 125 producentów).

Biorąc pod uwagę kwestię oznakowania produktów, nieprawidłowości dotyczyły m.in.:

– Stosowania nieprawidłowych nazw (np. „sok” zamiast „nektar” lub „cydr” dla napoju bezalkoholowego, podczas gdy ta nazwa jest przypisana wyłącznie dla napojów alkoholowych)

– Braku lub podania w innym miejscu niż przy nazwie informacji szczegółowych dotyczących szczególnego przetwarzania jakiemu został poddany produkt (np. „tłoczony na zimno”, „pasteryzowany”)

– Stosowania określeń „świeże” lub „niefiltrowane” (sugerujących, że produkt nie jest nieutrwalony) dla piwa poddanego pasteryzacji oraz określeń typu „naturalny” lub „domowa” dla produktów zawierających dodatki (np. barwniki i konserwanty)

– Podawania informacji sugerujących szczególne właściwości danego produktu, podczas gdy inne podobne wyroby posiadają takie same cechy (np. „bez dodatku cukru” czy „produkt nie zawiera sztucznych barwników i konserwantów” w przypadku soków)

– Stosowania niewłaściwych nazw składników wykorzystanych do produkcji (np. „kukurydza” zamiast „grys kukurydziany”)

– Nieuprawnionego użycia terminu „ekologiczny”

– Braku oznakowania w języku polskim

 

Link: https://www.gov.pl/web/ijhars/jakosc-handlowa-napojow

Źródło: https://www.prawozywnosciowe.info/ijhars-kontrola-jakosci-handlowej-napojow/

❰ Powrót do Aktualności
Share
  • No translations available for this page
    • Polish version

    • English version

    • +48 22 831 12 34

    • biuro@kondrat.pl