System BDO zobligował przedsiębiorców do spełnienia szeregu wymagań. Niestety ustalenie, kto ma obowiązek prowadzenia ewidencji odpadów, a w konsekwencji obowiązek rejestracji w BDO nie jest proste. Złożoność przepisów prawnych, a także brak ich jednolitej interpretacji przez organy kontrolujące jest problematyczne dla podmiotów działających w branży spożywczej. Warto zatem zapoznać się z podstawowymi wymaganiami z zakresu ewidencji odpadów, by uniknąć niepotrzebnych problemów i ograniczyć ryzyko dotkliwej kary pieniężnej z tytułu ewentualnego niedopełnienia obowiązków.
Zapraszamy do lektury artykułu pt. „Ewidencja odpadów w systemie BDO – wymagania dla przemysłu spożywczego” autorstwa mgr inż. Kingi Krent, specjalisty ds. prawa żywnościowego, który ukazał się na łamach portalu FoodFakty: https://foodfakty.pl/ewidencja-odpadow-w-systemie-bdo-wymagania-dla-przemyslu-spozywczego-abstrakt-artykulu.
❰ Powrót do Aktualności