logologologologo
  • Poznaj nas
  • Nasz Zespół
  • Specjalizacje
  • Aktualności
  • Wyróżnienia
  • Kontakt
  • English
KONDRAT i Partnerzy partnerem Gali Jubileuszowej z okazji 100-lecia Urzędu Patentowego w Polsce
1 października 2018
Andrzej Przytuła i Natalia Dyda dla portalu Fashionbusiness.pl „Spór pomiędzy polską marką MUMU a Miu Miu Prady. Czym jest renomowany znak towarowy?”
3 października 2018

Źródło zdjęcia: www.fodmapeveryday.com

Ewa Niesiobędzka-Krause i Anna Kalawska w Gazecie Prawnej „Smak żywności nie jest chroniony prawem autorskim”

1 października 2018

30 września Gazeta Prawna opublikowała artykuł autorstwa Ewy Niesiobędzkiej-Krause, rzecznika patentowego i partnera oraz Anny Kalawskiej, prawnika „Smak żywności nie jest chroniony prawem autorskim”.

Nie będzie przesadą stwierdzenie, że ważą się obecnie losy kucharzy i producentów żywności. Gra jest warta świeczki: możliwość skutecznej ochrony walorów smakowych produktów niewątpliwie wpłynie na konkurencyjność na rynku, a także zapobiegnie podrabianiu cieszących się popularnością smaków.

23 maja 2017 r. holenderski Sąd Apelacyjny w Arnhem-Leeuwarden zwrócił się do Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej z następującym pytaniem prejudycjalnym: czy w świetle regulacji unijnych smak żywności może podlegać ochronie prawnoautorskiej? Wszystko w związku z konfliktem dwóch holenderskich spółek, którego przedmiotem jest… smak sera!

Źródło zdjęcia: https://www.fodmapeveryday.com

 

❰ Powrót do Aktualności
Share
  • No translations available for this page
    • Polish version

    • English version

    • +48 22 831 12 34

    • biuro@kondrat.pl