30 września Gazeta Prawna opublikowała artykuł autorstwa Ewy Niesiobędzkiej-Krause, rzecznika patentowego i partnera oraz Anny Kalawskiej, prawnika „Smak żywności nie jest chroniony prawem autorskim”.
Nie będzie przesadą stwierdzenie, że ważą się obecnie losy kucharzy i producentów żywności. Gra jest warta świeczki: możliwość skutecznej ochrony walorów smakowych produktów niewątpliwie wpłynie na konkurencyjność na rynku, a także zapobiegnie podrabianiu cieszących się popularnością smaków.
23 maja 2017 r. holenderski Sąd Apelacyjny w Arnhem-Leeuwarden zwrócił się do Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej z następującym pytaniem prejudycjalnym: czy w świetle regulacji unijnych smak żywności może podlegać ochronie prawnoautorskiej? Wszystko w związku z konfliktem dwóch holenderskich spółek, którego przedmiotem jest… smak sera!
Źródło zdjęcia: https://www.fodmapeveryday.com
❰ Powrót do Aktualności