Monakolina K ze sfermentowanego czerwonego ryżu już od wielu lat jest przedmiotem obserwacji i dyskusji, jednak dopiero teraz zdecydowano się na wprowadzenie zmian i ograniczeń, dotyczących wykorzystywania tego składnika. Wejście w życie nowego rozporządzenia 2022/860 zmieniającego załącznik III do rozporządzenia 1925/2006 w odniesieniu do monakolin ze sfermentowanego czerwonego ryżu, wywołało sporo zamieszania wśród producentów suplementów diety, którzy z uwagi na brak okresu przejściowego, nagle musieli dostosować swoje produkty do obowiązujących przepisów. Nowe przepisy zakazują bowiem stosowania monakoliny K w suplementach diety w dawkach równych i wyższych niż 3 mg. Ponadto nakładają obowiązek zamieszczania dodatkowych ostrzeżeń na etykietach. Czy to oznacza, że z aptek zaczną znikać produkty niespełniające wymagań rozporządzenia 2022/860?
Zapraszamy do lektury artykułu pt. „Czy suplementy diety zawierające monakolinę K muszą zostać wycofane z obrotu?” autorstwa mgr inż. Kinga Krent, specjalisty ds. prawa żywnościowego, który ukazał się na łamach portalu FoodFakty:
❰ Powrót do Aktualności